Rolul jocului in dezvoltarea copilului - cum este afectat de izolare?

Rolul jocului in dezvoltarea copilului - cum este afectat de izolare?
  1. Jocul si rolul lui in dezvoltarea copilului
  2. Importanta jocului in dezvoltarea copilului prescolar
  3. Idei de jocuri care ajuta dezvoltarea copilului indiferent de varsta
  4. Ce sa NU faci cand copilul sta acasa

Cum stii deja, jocul si jucariile sunt de o importanta vitala pentru dezvoltarea copilului. Insa, care este abordarea jocului in perioadele in care socializarea este minimala? Cum inlocuiesti activitatea care de cele mai multe ori era desfasurata in grup? Cum te asiguri ca cel mic nu va avea pierderi semnificative?


Jocul si rolul lui in dezvoltarea copilului


Jocul este comun copiilor de pe tot globul, fiind prezent din cele mai vechi timpuri. Cu ajutorul jocurilor si al jucariilor, copilul ajunge sa cunoasca lumea si sa se puna in diverse situatii imaginare, care il pregatesc pentru viitor.


Rolul jocului in dezvoltarea personalitatii copilului in izolare


Copilul va incerca sa compenseze lipsa jocului in grup prin diverse activitati. Jocurile de rol sunt acum poate mai importante ca niciodata. Prin acestea el isi foloseste imaginatia, isi dezvolta personalitatea, se pune in diverse ipostaze care ii formeaza imaginea si stima de sine.


Rolul jucariei in dezvoltarea psihica a copilului


Jocul si jucariile sunt naturale si au efecte pozitive asupra starii psihice a copilului. Figurinele si jucariile de plus, cele care reprezinta animale sau personaje, sunt importante pentru ca antreneaza imaginatia.

Copilul le va pune in diverse situatii, va crea o poveste in jurul lor, va invata despre bine si rau, despre comportamentele care sunt potrivite in societate si cele care trebuie evitate. Un leu ii va oferi copilului o calatorie spre jungla, iar o zana va duce imaginatia catre un taram fermecat. Printre avantajele jocului cu figurine amintim:

  • jocul imaginativ
  • dezvoltarea emotionala
  • dezvoltarea limbajului


Rolul jocului in dezvoltarea emotionala si intelectuala a copilului


Pe timpul iernii, cand este mai greu cu iesitul afara, cel mic nu s-a mai putut bucura de compania altor copii atat de des. Acest lucru are o influenta negativa pentru dezvoltarea sa sociala si emotionala. Cum am mentionat mai sus, jocurile de rol sunt indicate in aceasta perioada, impreuna cu jucariile care provoaca imaginatia si creativitatea.


Jocurile si jucariile educationale vor ajuta dezvoltarea inteligentei. Poti alege diverse puzzle-uri sau jocuri de memorie. Asigura-te ca ele sunt potrivite varstei micutului. Acest tip de jocuri este recomandat din primii ani, ajuta la dezvoltarea memoriei, atentiei si a spiritului de observatie.


Importanta jocului in dezvoltarea copilului prescolar


Jocul il ajuta pe prescolar intr-o multitudine de feluri:

  • sa descopere mediul inconjurator
  • sa isi dezvolte imaginatia si creativitatea
  • sa capete notiuni despre cum sa interactioneze cu ceilalti
  • sa faca miscare fizica
  • sa invete sa comunice cu cei din jur


Rolul jocului in dezvoltarea copilului prescolar care nu poate petrece timp afara


Unii micuti au probleme de sanatate care nu le permit sa stea prea mult afara si in compania altora. Lipsa contactului cu ceilalti copii poate duce si la probleme in dezvoltarea personalitatii. Trebuie sa te asiguri ca petreci destul timp cu cel mic si, daca e posibil, petreceti timp in aer liber. Daca ai o curte, cel mic poate petrece destul timp afara, in siguranta.


Incurajeaza jocurile care presupun miscarea, deoarece influentează pozitiv starea de spirit. Recomandarea este ca cei mici sa aiba parte de cel putin o ora de activitate fizica in fiecare zi. Aceste 60 de minute pot fi impartite si grupate in perioade de 10-15 minute.




Idei de jocuri care ajuta dezvoltarea copilului indiferent de varsta


Daca cel mic are in jur de 1-2 ani si locuiesti la casa poti incerca un joc.. zgomotos. Alege cateva boluri de marimi diferite din inox si doua linguri de lemn. Intoarce bolurile cu fata in jos si ofera-i copilului noile sale „bete de tobe”. Pastreaza aceasta activitate pentru weekenduri, cand nu trebuie sa participi la sedinte sau sa rezolvi diversele taskuri de la job. 

Daca cel mic are in jur de 3-4 ani, poti incerca jocuri cu costume. Ofera-i tot felul de haine dintre care sa poata alege. La acest joc poti participa si tu! Il poti lasa pe el sa iti aleaga costumul si sa iti spuna ce personaj vei fi.




Ce sa NU faci cand copilul sta acasa


  • Nu critica felul in care se joaca.
  • Nu incerca sa ii impui o structura a jocului.
  • Nu il lasa sa petreaca ore in sir in fata televizorului sau tabletei.
  • Nu ii schimba programul des, incearca sa impui o rutina.
  • Nu il lasa sa stea toata ziua in pijamale.
  • Nu iti pierde rabdarea, este o perioada grea si pentru cei mici.

Cu toate ca, in prezent, lipsa socializarii nu pare sa il afecteze pe copil, in viitor consecintele isi vor face simtite prezenta. Insa, daca ii acorzi atentie sporita si te asiguri ca are conditiile necesare jocului, dezvoltarea sa nu va avea la fel de mult de suferit. Implica-te activ in viata copilului indiferent de varsta!


Sursa foto: storyblocks.com

Taguri:

Comentarii