Activitati care tin copiii ocupati in timp ce parintii lucreaza de acasa

Activitati care tin copiii ocupati in timp ce parintii lucreaza de acasa
  1. Cum lucrezi cand copiii sunt acasa si ai nevoie sa se joace singuri?
  2. Arata-i cum sa se joace
  3. Creeaza un spatiu dedicat jocului
  4. Foloseste tehnologia in avantajul tau
  5. Orienteaza-te si spre activitatile mai "old-school"
Petrecerea timpului si joaca alaturi de copilul tau este unul dintre cele mai importante lucruri pentru dezvoltarea acestuia. Sustinem cu tarie limitarea cat mai drastica a activitatilor pe tot felul de gadgeturi si includerea in programul zilnic de joaca a jucariilor clasice si a jocurilor din viata reala. Pe de alta parte, intelegem si faptul ca uneori nu ai timp pe intreg parcursul zilei sa te ocupi de copil. Din acest motiv, fie ca vacanta copiilor bate la usa sau ca tu esti nevoit sa lucrezi de acasa, noi iti vom propune niste metode si niste jucarii cu care iti poti tine copilul ocupat cat tu trebuie sa lucrezi.

Cum lucrezi cand copiii sunt acasa si ai nevoie sa se joace singuri?


Lucratul de acasa (remote) devine un lucru necesar in aceasta perioada si in plus, scolile si gradinitele sunt inchise, asa ca cei mici sunt nevoiti sa stea acasa (locul ce ti-a devenit si birou). Ce faci atunci cand este nevoie sa lucrezi si copilul vrea sa se joace? Cu siguranta nu va intelege el prea bine cum e cu "lucratul de acasa". Cum il tii ocupat? Sa vedem impreuna cum "negociezi" timpul pe care il veti petrece impreuna, pentru a-l impaca si pe cel mic, si pentru ca tu sa iti poti face treaba cu brio.

Arata-i cum sa se joace


Inca de cand este bebelus, copilul tau poate invata sa se joace si singur. Primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa ii demonstrezi ca se poate simti bine chiar daca tu nu esti prin preajma.
Copilul trebuie sa invete sa stea si singur, fara sa planga dupa atentia unei alte persoane. Aseaza-l in patut sau pe covorasul de joaca, lasa-i cateva jucarii la indemana si paraseste incaperea pentru cateva minute sau cel putin stai prin preajma, fara sa intervii.
Chiar si un copil de 6 luni va fi ocupat aproximativ 20 de minute cu micile jucării pe care i le-ai lasat, suficient cat tu sa te relaxezi putin. Fa acest exercitiu si pe masura ce copilul tau creste: din fericire, micutii pot vedea chiar si in cele mai banale lucruri niste obiecte minunate, asa ca inventivitatea acestuia il va ajuta sa se joace si fara tine.
Pe masura ce copilul creste, vorbeste-i despre pasiunile tale, despre modul in care iti petreci tu timpul atunci cand esti singur. Copiii ii imita pe parinti, asa ca si micutul tau poate fi interesat de pasiunile tale si va incerca sa si le descopere pe ale sale.


Creeaza un spatiu dedicat jocului


Este foarte important ca atat tu cat si copiii tai sa simtiti ca aveti un spatiu al vostru (din acest motiv si este atat de greu unora sa lucreze de acasa, ca nu reusesc sa isi creeze un spatiu in care sa se simta confortabil sa lucreze), in care sa va desfasurati activitatea.
Creeaza-i un spatiu special de joaca in care sa isi petreaca timpul atunci cand tu ai de lucrat. Si nu pierde din vedere nici importanta spatiului tau de lucru de acasa, unde trebuie sa te simti confortabil si sa te poti concentra.
In acest fel, vei trage o linie si vei impune niste limite imaginare care vor functiona de minune.
Si daca delimitarea imaginara nu functioneaza atat de bine, ai putea crea fizic un spatiu de joaca alegand de exemplu un cort de joaca in care cel mic se va bucura de propria intimitate si chiar se va putea transpune intr-o lume magica a jocului.
Ai grija insa ca in momentul in care alegi jucariile cu care ai vrea sa arda niste ore cat tu lucrezi de acasa. Acestea ar trebui sa nu fie foarte simple, ci sa ofere posibilitati pentru exploatare. De exemplu, daca ii achizionezi doar jucarii de plus, copilul nu poate sa se joace prea mult pentru ca acestea nu duc nicaieri. Un set format din cuburi de construit ii va pune insa creativitatea la incercare.
In plus, atunci cand ii achizitionezi o jucarie, nu te gandi ca e suficient sa i-o oferi si el va incepe sa se joace cu ea. Explica-i ce inseamna si ce poate sa faca, la fel cum trebuie sa ii explici si regulile unui joc. Apoi iti vei vedea in liniste de treburi pentru ca el va descoperi pe cont propriu ce are de facut.


Foloseste tehnologia in avantajul tau


Stim cu totii ca orice copil gaseste o mare placere in joaca pe tableta sau telefon. Din acest motiv trebuie sa ai mare grija sa ii acorzi atentia cuvenita si sa incerci sa il orientezi spre colturile educationale ale internetului. Exista o multime de site-uri (precum Crayola - Kids' playzone) care ajuta copiii sa isi dezvolte creativitatea si au si o componenta educationala.
Si daca asta nu functioneaza, iar tu ca parinte care lucreaza de acasa ai un deadline strict la job, poti opta oricand pentru un film Disney, clasic sau nou, care cu siguranta ii va capta atentia celui mic.

Orienteaza-te si spre activitatile mai "old-school"


Mai tii minte cat ne bucuram noi pe vremea cand primeam un puzzle la care lucram ore sau zile in sir sau hartiile decorative pe care le invarteam pe toate partile pana ne iesea o "opera de arta" hipercreativa?
Ei bine, copiii nostri nu stiu ca acele activitati sunt de pe vremea copilariei noastre pentru a le considera demodate.
Aceste activitati pot fi in continuare foarte intrigante si consuma si foarte mult timp intr-un mod eficient. Asa ca simte-te liber sa incurajezi copiii spre zona artizanala atunci cand ai nevoie de cateva ore bune sa poti lucra de acasa.
Puzzle-urile sunt cu atat mai incitante pentru copii cu cat ii introduc si in lumea desenelor animate pe care le urmaresc cu placere precum Frozen, Peppa Pig, Patrula Catelusilor, Cars sau Eroi in Pijama.


Mini puzzle Frozen 54 piese
Mini puzzle Frozen 54 piese Puzzle
9,99 RON



Sursa foto:

People photo created by bearfotos - www.freepik.com

Love photo created by freepik - www.freepik.com

Taguri:

Comentarii